Derma producten

Veel gestelde vragen over kunstgebitten

Geplaatst op

Let op: Voorkomen is beter dan genezen! Ga dus regelmatig voor controle langs bij je tandarts. Ben je woonachtig in de regio Utrecht? Schrijf je dan in bij Tandarts Utrecht.

Ik heb een kunstgebit nodig. Waar moet ik beginnen?

Het beste uitgangspunt om te zien of een kunstgebit voor je een optie is, is om naar een tandprotheticus te gaan. Een tandprotheticus is een specialist met een extra opleiding van drie jaar na de tandheelkundige opleiding die zich richt op het herstel en de vervanging van het gebit, met inbegrip van prothesen voor zelfs de meest complexe gevallen. Een tandprotheticus kan ook helpen om te bepalen of een andere behandelingsoptie beter geschikt is voor je specifieke situatie.

Welke soorten kunstgebitten zijn er?

Een kunstgebit kan alle of slechts een deel van de tanden vervangen. Het kunstgebit dat alle tanden vervangt staat bekend als een compleet kunstgebit en rust op het tandvlees dat de kaken bedekt. De stabiliteit en het behoud van deze prothesen kan worden verbeterd door ze te bevestigen op implantaten. Kunstgebit dat sommige, maar niet alle, tanden vervangt staat bekend als een gedeeltelijk kunstgebit. Ze hechten zich aan de tanden die nog steeds aanwezig zijn en bedekken en rusten ook op het tandvlees en bot waar de tanden ontbreken. Tandheelkundige implantaten kunnen ook worden gebruikt om een gedeeltelijk kunstgebit te herstellen en te stabiliseren.

Wat zijn de gemiddelde kosten van een kunstgebit?

De kosten van een kunstgebit variëren sterk op basis van vele factoren, waaronder de complexiteit van je specifieke behandeling, de tijd die nodig is om de behandeling uit te voeren en de locatie van de tandartspraktijk. De kosten van een prothese kunnen variëren, afhankelijk van je behoeften en de heersende kosten in je gemeenschap. Betalingstermijnen variëren ook afhankelijk van de zakelijke behoeften van de specifieke praktijk. De beste manier om te bepalen wat de kosten zijn voor de diensten die je nodig hebt, is een bezoek aan je tandprotheticus en het bespreken van de zorg die je nodig kunt hebben.

Kan ik met mijn kunstgebit slapen?

Ja, je kunt je kunstgebit ’s nachts dragen, maar het verdient de voorkeur dat het wordt verwijderd. je moet je kunstgebit ’s nachts verwijderen en dit geeft je tandvlees en botten de kans om te ontspannen van de druk van het kunstgebit gedurende de dag. Als je je kunstgebit moet dragen om sociale redenen of om te voorkomen dat je kaken te dicht gaan, moet je overdag tijd vinden om je mond en prothesen goed schoon te maken. Draag je kunstgebit nooit 24 uur per dag zonder een goede mondhygiëne. Het kunstgebit moet ’s nachts worden schoongemaakt en ’s nachts in water worden bewaard.

Kan ik normaal eten met een kunstgebit?

De meeste patiënten moeten leren hoe ze een kunstgebit op de juiste manier moeten gebruiken, waardoor het enige tijd duurt voordat ze eraan gewend zijn. Na een tijdje zou je vrij normaal moeten kunnen eten, maar het kan meer tijd in beslag nemen om je op je gemak te voelen met hardere of kleverige voeding.

Als nieuwe prothesedrager lijkt de onderste prothese los te zitten. Wat moet ik doen?

In de meeste gevallen is de onderprothese veel minder stabiel dan de bovenprothese. Dit komt door de vorm van het tandvlees op de onderrand en de beweging van het kunstgebit door de tong. Vraag je tandprotheticus naar de ondersteuning van je onderprothese met implantaten. Implantaten kunnen worden gebruikt om het onderste kunstgebit te stabiliseren en te behouden, zodat je efficiënter kunt kauwen en het vertrouwen hebt dat je kunstgebit op zijn plaats blijft zitten.

Is het mogelijk om mijn gedeeltelijke prothese perfect af te stemmen op mijn resterende natuurlijke tanden?

Prosthodontisten en hun teams zijn hoog opgeleid in de kunst van het matchen van kleur en tint. Ervan uitgaande dat het een nieuwe gedeeltelijke prothese is, kunnen ze werken om een match met je resterende natuurlijke tanden te produceren. Als het een bestaande gedeeltelijke prothese is, raden wij aan om een nieuwe te laten maken, omdat de kosten ongeveer gelijk zijn aan de kosten voor het herkleuren van de oude prothese.

Wat moet ik doen als de schroeven in het kunstgebit losser gaan zitten?

Als je implantaten hebt laten plaatsen, klinkt het alsof de implantaten bedoeld waren om het kunstgebit te helpen stabiliseren, in welk geval ze de beweging moeten verminderen. Als je kunstgebit over je wangen wrijft of als je op je wangen bijt, moet je teruggaan naar de tandarts of prosthodontist die het kunstgebit heeft gemaakt om de pasvorm te behouden en het gebit te verfijnen.

Wat moet ik doen als mijn kunstgebit erg zwaar aanvoelt en het moeilijk is om mijn mond te sluiten?

Hoewel het enige tijd kan duren om je eenvoudigweg aan te passen aan het nieuwe kunstgebit, is het waarschijnlijk dat als de tanden nog dezelfde dag worden verwijderd als het kunstgebit aan je is gegeven, je een vervolgonderzoek met je tandprotheticus nodig heeft om ervoor te zorgen dat het kunstgebit goed blijft zitten terwijl je geneest. Als je geen tanden hebt laten trekken en gewoon een nieuw kunstgebit hebt laten maken, moeten er minder aanpassingen worden gedaan. Deze aanpassingen moeten minder belangrijk zijn. Het zware gevoel kan zijn omdat je nog niet eerder een kunstgebit of gedeeltelijk kunstgebit heeft gedragen. Als dat het geval is, zal het enkele weken duren om je volledig aan te passen aan het gevoel ervan.

Na een zeer lange tijd van het dragen van een kunstgebit, verlies ik tandvlees en botten. Kan dit worden hersteld?

Onderzoek toont aan dat als de tanden eenmaal verwijderd zijn, het kaakbot krimpt en van vorm verandert. Gewoonlijk moet het kunstgebit elk jaar worden gecontroleerd en vaak moeten ze opnieuw worden gemaakt wanneer ze hun pasvorm verliezen en na 5-10 jaar gebruik los in je mond zitten. Door het gebruik van tandheelkundige lijm, kan het zijn dat je de losse pasvorm van je kunstgebit heeft gemaskeerd. Ook al heeft je zich aangepast aan deze kunstgebit, je krijgt niet de functie en uitstraling die je verdient. Ook is het belangrijk dat je je kunstgebit ’s nachts uittrekt om je tandvlees te laten rusten en de kans op pijnlijke plekken te verminderen.

Mijn kunstgebit blijft niet in wat voor soort lijm ik ook gebruik. Wat moet ik doen?

Rijen van het kunstgebit moet het verbeteren van de pasvorm van de basis van het kunstgebit aan de kaak. Echter, als je kaak is geweest zonder natuurlijke tanden voor enige tijd, kan het moeilijk zijn om het kunstgebit stabiel te maken als er weinig kaakbeen. Zachte weefsels onder het kunstgebit kunnen ook gemakkelijk geïrriteerd raken door het dragen van een kunstgebit (24 uur per dag). je moet afzien van het dragen van een kunstgebit ’s nachts, omdat dit de huid de kans geeft om te herstellen van het dragen van een kunstgebit overdag. Je tandarts of tandprotheticus moet ervoor zorgen dat de huid in de mond gezond is en maatregelen nemen om deze goed te behandelen voordat je het opnieuw gaat doen. Als er voldoende kaakbot beschikbaar is, kunnen relines vaak goed worden gedaan. Zo niet, dan kan het nodig zijn om de noodzaak om het prothese opnieuw te maken of te herontwerpen opnieuw te bekijken.

Is het mogelijk om een kunstgebit te krijgen nadat je lange tijd geen tanden heeft gehad?

Het is moeilijk te voorspellen hoeveel van de boven- en onderkaak na 20 jaar zonder tanden zal overblijven. Wanneer de tanden worden verwijderd, krimpt vaak het bot dat de tanden in de kaak houdt na verloop van tijd langzaam in. Dit gebeurt niet bij iedereen, maar het is normaal na het verwijderen van de tanden. Het is belangrijk dat een kunstgebit goed wordt gemaakt om goed te passen en een minimale belasting van het bot te houden. Het is niet waarschijnlijk dat je al het bot hebt waarmee je na 20 jaar van het niet dragen van een kunstgebit begonnen bent. Je tandarts of tandprotheticus moet je mond jaarlijks onderzoeken om de ideale mondgezondheid te garanderen, inclusief het botniveau dat onder je kunstgebit zou liggen.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen in onze blogs telkens onderwerpen met je de door die gerelateerd zijn aan de wereld van huidverzorging.

Contactgegevens

Via info @dermaproducten.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden